Co ma wpływ na smak kawy w filiżance? Jak wygląda droga ziarna od drzewka kawowego do filiżanki? Czym różni się kawa od kawy — i na co zwracać uwagę przy jej zakupie? Jak prawidłowo przygotować kawę w kawiarce, którą większość z nas ma w domu? „Zrób sobie kawę... dobrze!” to druga część warsztatów przygotowanych przez Gabriela i Magdalenę, właścicieli Kawiarni Karowa 20 działającej w Domu Spotkań z Historią. Jak sami mówią, „w tej spółce ona jest niezłym ziółkiem, a on dużą czarną”. Pierwsza część była poświęcona właśnie ziołom.
Karowa 20 to miejsce spotkań atrakcyjne dla każdego amatora i każdej amatorki smacznej kawy, świeżego jedzenia i dobrej atmosfery. To przystań, w której można wymienić się roślinami, pochylić nad grą planszową czy posilić. Sklep internetowy — szczególnie ważny w czasie pandemii — jest tego wirtualnym wcieleniem. Prowadzący to miejsce Gabriel oraz Magdalena przygotowują szkolenia na temat przygotowania kawy, opracowują autorskie mieszanki ziół i będą jednymi z pierwszych osób, które spotkacie, gdy Dom Spotkań z Historią znów będzie mógł zostać otwarty.