Zapraszamy na wystawy i do księgarni:
od wtorku do piątku: 10:00–20:00 (księgarnia 12:00–20:00)
w sobotę i niedzielę: 12:00–20:00 (księgarnia 12:00–20:00)
wstęp wolny
Gotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące jak język kuchni przenika między określenia z pola walki. Kuchnia, wojna i historia zawsze się ze sobą łączyły. Rola tych, którzy zajmują się żywieniem, wiedzą co i w jakiej ilości należy jeść, a co najważniejsze – jak należy to przyrządzić, bywa niesłusznie pomijana. O roli jedzenia w historii dyskutowali: Maciej Nowak (krytyk kulinarny), prof. Jarosław Dumanowski (autor książki Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze), Robert Sowa i Agnieszka Kręglicka (szefowie kuchni, autorzy książek kucharskich). Po spotkaniu zapraszamy na pokaz filmu dokumentalnego Kucharze historii (2009, 88’) w reżyserii Peter Kerekes.