Archiwum wydarzeń

  • wydarzenia archiwalne

Archiwum wydarzeń

Kucharze historii

16.02.2012

Kucharze historii

16.02.2012

  • wydarzenia archiwalne
wydarzenia archiwalne  
Gotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące jak język kuchni przenika między określenia z pola walki. Kuchnia, wojna i historia zawsze się ze sobą łączyły. Rola tych, którzy zajmują się żywieniem, wiedzą co i w jakiej ilości należy jeść, a co najważniejsze – jak należy to przyrządzić, bywa niesłusznie pomijana. O roli jedzenia w historii dyskutowali:  Maciej Nowak (krytyk kulinarny), prof. Jarosław Dumanowski (autor książki Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze), Robert Sowa i Agnieszka Kręglicka (szefowie kuchni, autorzy książek kucharskich). Po spotkaniu zapraszamy na pokaz filmu dokumentalnego Kucharze historii (2009, 88’) w reżyserii Peter Kerekes.