Problem nr 1, czyli mięso w PRL-u to pierwsze spotkanie w nowym cyklu "PRL bocznymi drzwiami". Prof. Jerzy Kochanowski
– gospodarz cyklu, badacz i popularyzator dziejów Polski powojennej
– wyjaśniał przyczyny chronicznego braku mięsa w powojennej Polsce. W programie wieczoru pokaz kronik i fragmentów filmów fabularnych z epoki. Spotkanie odbyło się w scenerii wystawy "
Cztery pory Gierka. Polska lat 1970-1980 w fotografiach z Agencji FORUM".
W 2011 roku zaprosimy Państwa na spotkania poświęcone m.in. przygodom Polaków z bimbrem, dylematom co wlać do samochodowego baku, peerelowskiej gastronomii i opowieściom o zdobywaniu mieszkań.
W czasie kolejnych spotkań w cyklu będziemy eksplorować najróżniejsze przestrzenie nieoficjalnej rzeczywistości PRL-u. Czarny rynek, turystyka zarobkowa, gastronomia, mieszkania, dolary i bony, socjalistyczna dyplomacja i dyplomaci...
– to tylko niektóre z tematów.
Prof. Jerzy Kochanowski o cyklu:
Nieważne czy nosiło się w kieszeni legitymację partyjną, czy różaniec, przetrwanie PRL w pełnej zgodzie z literą ówczesnego prawa było trudne i jak się zdaje – niezwykle rzadkie. Rzeczywistość daleko odbiegała od zarówno lukrowanego obrazka malowanego przez peerelowską propagandę, jak od często obecnie kreowanego wizerunku ciągłej walki dobrego społeczeństwem ze złą władzę. W planowanym cyklu spotkań poświęconych różnym przejawom codzienności lat 1945-1989 – od problemów z mięsem do dnia powszedniego dyplomaty – nikt oczywiście nie będzie przekonywał, że peerelowska władza była dobra. Spróbujemy natomiast pokazać inne, nieoficjalne oblicze PRL, słabo widoczne, kiedy patrzy się „od frontu”. Podglądanie przez boczne drzwi przynosi znacznie lepsze efekty. Zadaniem historyków prowadzących spotkania nie będzie stwierdzenie, że „tak było”. Chcemy raczej poruszyć pamięć, skłonić do społecznego dokumentowania umykającej (nie)dawnej codzienności, w tym jej nieoficjalnych, a tym samym mniej znanych zakątków.